Piece elektryczne cukierniczo-piekarnicze

Piece elektryczne produkcji firmy IBIS doskonale sprawdzają się w cukierniach, piekarniach oraz sklepach.

Modułowa budowa pieców elektrycznych daje Klientom możliwość ich dowolnej konfiguracji i wyposażania w m.in.: okap, regał do odkładania blaszek, komorę garowniczą bądź podstawę. Piece mogą posiadać od 1 do 6 niezależnych od siebie komór wypiekowych o różnych pojemnościach. W dowolnym momencie piece mogą zostać rozbudowane o kolejne moduły. Standardowo w piecach pulpit sterowania znajduje się po lewej stronie, a wysokość komór to 170mm. Na życzenie Klienta istnieje możliwość podwyższenia komory wypiekowej oraz zamiany układu pieca – panel sterowania po prawej stronie.

Każda komora wypiekowa jest niezależną jednostką i posiada układ zaparowania oraz panel sterowniczy, przez co regulacja temperatury grzałek dolnych i górnych odbywa się osobno dla każdego z pokładów. Atutem takiego rozwiązania jest możliwość wypieku różnego asortymentu jednocześnie, natomiast w przypadku niewielkiej produkcji asortymentu, korzysta się tylko  z takiej ilości modułów, jaka jest w danym momencie konieczna.

Dzięki dopasowanemu systemowi zaparowania oraz regulacji mocy grzania dolnej i górnej części każdej komory pieca otrzymujemy każdorazowo doskonałe rezultaty wypieków. System zaparowania błyskawicznie zmienia wodę w parę, a ta pod dużym ciśnieniem jest tłoczona do komory garowniczej i tworzy idealny klimat do wypieku równego rodzaju asortymentu. Płyty kamienne są pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, co zapewnia uzyskanie doskonałej skórki produktu niezależnie od tego, czy wypiek odbywa się bezpośrednio na płycie czy na blasze piekarniczej.

Panel sterowniczy jest intuicyjny i wszechstronny a jego przyjazny dla użytkownika interfejs umożliwia wygodną obsługę oraz programowanie i nadzorowanie pracy pieca. W panelu istnieje możliwość zapisania do 20 programów, a każdy z nich może posiadać do 3 faz (funkcja trójetapowego wypieku). Ewentualne błędne zadanie parametrów oraz zakłócenia są sygnalizowane przez sygnały dźwiękowe oraz kody błędów. Zakres regulacji temperatury pieca wynosi 0 – 270 oC. Dodatkowo pulpit sterujący cechuje duża dokładność i niezawodność, co wynika
z zastosowania funkcji auto dostrajania – PID.

Model GT 600 GT 800 GT 1200 GT MAXI
Moc komory kW 5,5 5,5 8 10,5
Powierzchnia wypiekowa m2 0,5 0,5 1,0 1,5
Wysokość komory wypiekowej mm 170 170 170 170
Wysokość modułu pieca mm 280 280 280 280